De bajes, stortplaats van de samenleving?

Rechters moeten harder straffen, want dat maakt een samenleving veiliger. Maar is dat wel zo? En wie zitten er tegenwoordig in de gevangenis? Hoe wordt er met hen omgesprongen? En hoe effectief is gevangenisstraf? In Het staatshotel geeft Simone van der Zee het antwoord op deze vragen. De ervaringen van zeven gedetineerden lopen als een rode draad door het boek.

Simone van der Zee is jurist en criminoloog. Ze werkte als adviseur en manager bij de politie, doceerde aan de Politieacademie en is nu mede-eigenaar van het op Curaçao gevestigde Risk Solutions Caribbean BV. Zij studeerde aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen in Utrecht en publiceerde eerder wetenschappelijke artikelen en boeken. Het Staatshotel is het resultaat van een levenslange fascinatie voor gevangenissen en misdadigers.

Niet zo’n lezer? In het Gevangenismuseum (Veenhuizen / Nederland) is een permanente tentoonstelling ingericht. Het boek; Het Staatshotel, vormt de basis voor de tentoonstelling over het gevangeniswezen in de 20ste en 21ste eeuw. Historische lijnen worden op aansprekende, interactieve manier verbonden met het hier en nu. De nieuwe vaste tentoonstelling laat de bezoeker door middel van verschillende objecten, filmpjes en geluidsfragmenten kennismaken met de Nederlandse gevangenis.